"21. Yüzyılda İnsani Değerler, Mülteciler ve Türkiye'nin Pozisyonu"

Yazıcı-dostu sürüm

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü, "21. Yüzyılda İnsani Değerler, Mülteciler ve Türkiye'nin Pozisyonu" isimli konferans düzenledi. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da faaliyet gösteren enstitünün ev sahipliği yaptığı konferans, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’nın sunumuyla gerçekleştirildi. 

Türkiye'nin ilk fıkıhçılarından olan Prof. Dr. Kavakçı, aralarında Malezyalı akademisyen ve öğrencilerin de bulunduğu konferansta, zulümden kaçarak başka ülkelerde yaşamak zorunda kalan sığınmacıların durumlarına ve Türkiye’nin bu konuda yaptığı yardımlara dikkat çekti.

Konuşmasında, dünyanın sığınmacı sorununa sessiz kalmaması gerektiğine vurgu yapan Kavakçı, güçlü ülkelerin doğru adımları atarak diğerlerine örnek olması gerektiğini dile getirdi. İslam coğrafyasındaki sorunlara da değinen Kavakçı, "Myanmar, Irak, Suriye ve Filistin sorunları bir an önce çözülmeli. Bu durum nereye kadar böyle devam edecek diye kendimize sormalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin yaptığı yardımlar bir mucize”

Konferans sonrası Anadolu Ajansı’na röportaj veren Prof. Dr. Kavakçı, dünyada kendi memleketlerini terk ederek başka ülkelere sığınmak zorunda kalan milyonlarca insan olduğunun altını çizdi. Dünyanın sığınmacı sorununa sessiz kalmaması gerektiğine vurgu yapan Kavakçı, güçlü ülkelerin doğru adımları atarak diğerlerine örnek olması gerektiğini dile getirdi. 

Myanmar’da şiddet gören Arakanlı Müslümanların çektiği acıya dikkat çeken Kavakçı, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve milletvekilleri oralara giderek incelemelerde bulundu. Türkiye’de kendi komşusu olan Suriye ve Irak’taki savaşlardan kaçarak Türkiye’ye sığınan milyonlarca sığınmacı var. Buna rağmen Türkiye şu an Bangladeş’teki kamplarda bulunan Arakanlı Müslümanlara da yardım ediyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, ülkelerinden kaçan bütün sığınmacılara kapısını açtığının altını çizen Kavakçı, "Türkiye sığınmacıların eğitimlerinden sağlıklarına ve konaklamalarına kadar her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bunu Türkiye’den başka hangi ülke yapar? Avrupa ülkeleri de yardım ediyor ancak bu yardımları, sığınmacıların kendi ülkelerine gelmemeleri için yapıyor. Bir gün bu sığınmacı kardeşlerimizin her şey yoluna girerek kendi ülkelerine dönebilmelerini ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.