2020 Güz Dönemi Seçmeli Geleneksel Türk Okçuluğu Dersleri Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Malezya’da 3 yıldır devam etmekte olan Seçmeli Türk Okçuluğu dersleri 2020 Güz Döneminde, Covid-19 pandemisi nedeniyle hijyen kurallarına büyük önem verilerek başlamıştır.

Geleneksel Türk okçuluğunu dünyaya tanıtmak ve bu alanda sporcular yetiştirerek kültürlerarası diyaloğa katkı sağlamak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı iş birliğiyle 25 ülkede hayata geçirilen Kemankeş Projesi kapsamında 2017 Kasım ve 2018 Ekim dönemlerinde 4 Malezyalı eğitmen İstanbul Okçular Vakfı’ndaki yoğun bir eğitim sürecinden sonra eğitmen oldu. 2018 yılı Ocak ayında Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde açılan Türk Okçuluğu kurslarında 2 dönemde yaklaşık 50 kursiyer eğitim almıştır.

Atlı okçuluğun yaşayan bir gelenek olarak varlığını sürdürdüğü Malezya’da Türk okçuluğu büyük ilgi görüyor. 17 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen “Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde” isimli programda “Geleneksel Türk Okçuluğu” isimli bir kısa-belgesel film gösterimi, “Kemankeş Türk Okçuluğu” isimli bir fotoğraf sergisi ve International Idrissi School lise öğrencilerince performans gösterisinin yapıldığı programda tarihçi-yazar Erkan Göksu’nun İngilizceye çevrilen kitabı Okla Yükselen Millet (The Rising Nation With Arrow) da tanıtılmıştır. Programda, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Malezya Büyükelçimiz Merve Safa Kavakcı’nın katılımlarıyla Yunus Emre Enstitüsü, International Idrissi School ve Okçular Vakfı iş birliğinde imzalanan protokolle “Geleneksel Türk Okçuluğu” seçmeli ders olarak müfredata girmiştir.

Malezya’nın en iyi okullarından biri olan International Idrissi School’da 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 108 öğrenci, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 95 öğrenci, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında da 118 öğrenci “Geleneksel Türk Okçuluğu” dersini seçmiştir.

Yıl boyunca Türk okçuluğuyla ilgili teorik ve pratik her türlü bilgi ve tecrübe alanında uzman eğitmenler tarafından öğrencilere aktarılıyor. Geleneksel Türk okçuluğu müfredatı kapsamında hazırlanan sınıflarda eğitim gören öğrenciler el yapımı okçuluk malzemeleriyle çalışma fırsatı buluyor ve atış talimleri de yapıyor.

“Geleneksel Türk Okçuluğu” derslerini başarıyla tamamlayan öğrencilere, Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı tarafından hazırlanan sertifikalar veriliyor.