Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü 2020 Güz Dönemi Türkçe Dersleri Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Kovid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir internet üzerinden yapılan ve Güneydoğu Asya ülkelerinden çok sayıda kişinin rağbet gösterdiği Türkçe kursları, yeni dönemde A1, A2, B1 ve B2 seviyelerinde yaklaşık 2 bin kursiyerin katılımıyla başladı.

Bununla beraber Yunus Emre Enstitüsü ile "Tercihim Türkçe" protokolünü imzalayan okullardan Malezya Yönetim ve Bilim Üniversitesi (MSU), bu hafta yeni dönemin ilk Türkçe derslerini yaptı.

Geçen yıla kıyasla Türkçe derslerine talebin büyük oranda artış gösterdiği MSU'da bu yıl 170 öğrenci, Türkçe'yi seçmeli ders olarak tercih etti.

 

"Türkçe, Malezya'nın en iyi üniversitelerinin müfredatında"

Yunus Emre Enstitüsünün iş birliğiyle Malezya İslam Bilim Üniversitesi bünyesindeki Permata Insan Koleji'nde de bu hafta başlayan Türkçe dersleri, 32 öğrenciyle sürüyor.

Malezya'nın en kaliteli üniversitelerinden University Putra Malaysia'da (UPM) 180 öğrencinin katılımıyla Türkçe dersleri, 19 Ekim'den itibaren örgün olarak yapılacak.

Yunus Emre Enstitüsü, Malezya Milli Üniversitesinde de aynı tarihte yüz yüze Türkçe derslerine başlayacak.

Malezya'nın haricinde Tayland'ın Patani bölgesindeki Birleşik İslam Okulu, Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle 527 öğrenciye Türkçe öğretmeye başlarken, Fatoni Üniversitesi de 19 Ekim'de internet üzerinden Türkçe derslerine başlayacak.

 

"Şu ana kadar 7 bin 917 öğrenci Türkçe ile tanıştı"

Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı, Malezya üniversitelerinde Türkçe'ye ilginin giderek arttığını belirterek, "Yunus Emre Enstitüsünün Kuala Lumpur'da faaliyete geçmesinden bu yana Malezya'da 8 üniversite ve 3 ortaöğretim, Tayland'da ise 1 üniversite ve 1 ortaöğretim kurumunda Türkçe, seçmeli ders olarak müfredata girdi. MSU'da geçen yıl imzaladığımız protokolle başlayan Türkçe derslerimizde ilk dönem 15 olan öğrenci sayımız bu dönem 170'e ulaştı." dedi.

Büyükelçi Kavakcı, pandemi dönemindeki engellere rağmen Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kursiyeri sayısını artırma başarısına dikkati çekti ve "Endonezya, Tayland, Singapur ve Brunei'den gelen taleplere binaen bu ülkelerden öğrenciler, özellikle Kovid-19 sürecinde, çevrim içi Türkçe eğitimine başladılar. Şu ana kadar Enstitü bünyesinde toplam 7 bin 917 öğrenci Türkçe ile tanıştı." ifadesini kullandı.

 

"Yunus Emre Enstitümüz Malezya'da Türkiye'nin gülümseyen yüzü"

Kavakcı, Yunus Emre Enstitüsü sayesinde Malezya ile Güneydoğu Asya'da çok sayıda insanın Türk dili ve Türk kültürünü tanıdığını kaydederek, "Yunus Emre Enstitümüz Malezya’da ve bölgede Türkiye’nin gülümseyen yüzü, şefkatli eli, ilim ve irfan pınarı olmaya devam ediyor." açıklamasında bulundu.