Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde: Kuala Lumpur Durağı

Yazıcı-dostu sürüm

Geleneksel Türk okçuluğunu dünyaya tanıtmak ve bu alanda sporcular yetiştirerek kültürler arası diyaloğa katkı sağlamak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı iş birliğiyle 16 ülkede hayata geçirilen Kemankeş Projesi kapsamında Kuala Lumpur’da “Türk Okçuluğu Dünya Sahnesi”nde başlıklı bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

16 ülkedeki kursların yanı sıra gerçekleştirilen kültür-sanat faaliyetleriyle Türk okçuluğunun kültürel ve tarihi yönlerini ortaya koyan Kemankeş Projesi, “Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde” başlığıyla Amman ve Belgrad’ın ardından Kuala Lumpur’da bir dizi etkinlikle boy gösterdi.

Malezya’nın en iyi okullarından biri olan International Idriss School’un ev sahipliğinde gerçekleşen ve geleneksel hale gelen “Altın Çağın İcatları” isimli büyük organizasyonun bu yılki konuğu Türkiye, teması ise Türk Okçuluğu oldu.

Bir bilim ve kültür şenliği olan Altın Çağın İcatları, dönüşen dünyada gelenek ve teknoloji ilişkisini öğrenci merkezli bir biçimde ele alıyor. 17 Kasım 2018 tarihindeki organizasyona Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı ile Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan katıldı.

Program Bilal Erdoğan’ın açış konuşmasıyla başladı. "Atalarımız bu teknolojiyi, insanları karanlığa hapseden duvarları yıkmak için kullandı. Biz de bugün teknolojiyi aynı amaçla kullanmalıyız." diyen Erdoğan, IDRISSI Okulu'nun Türk okçuluğu dersini müfredata dâhil etmesinin, Türkiye ve Malezya'yı birbirine daha da yakınlaştıracağını ifade etti.

Programda , “Geleneksel Türk Okçuluğu” isimli bir kısa-belgesel film gösterimi, “Kemankeş Türk Okçuluğu” isimli bir fotoğraf sergisi ve International Idrissi School lise öğrencilerinin okçuluk performanslarının yanı sıra tarihçi-yazar Erkan Göksu’nun İngilizceye çevrilen kitabı Okla Yükselen Millet (The Rising Nation With Arrow)’in de tanıtımı yapıldı.

Kemankeş Projesi çalışmalarının Kasım 2017’de başladığı ve atlı okçuluğun yaşayan bir gelenek olarak varlığını sürdürdüğü Malezya’da Türk okçuluğu, bir yıllık süre zarfında büyük ilgi gördü. 2017 Kasım ve 2018 Ekim dönemlerinde 4 Malezyalı eğitmen İstanbul Okçular Vakfı’ndaki yoğun bir eğitim sürecinden sonra eğitmen oldu. 2018 yılı Ocak ayında Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde açılan Türk Okçuluğu kurslarında 2 dönemde yaklaşık 50 kursiyer eğitim aldı. 25 Eylül 2018 tarihinde imzalanan protokol ile “Geleneksel Türk Okçuluğu” International Idrissi School’da müfredata girdi ve 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 100’ün üzerinde öğrenci Türk Okçuluğunu seçmeli ders olarak aldı. 19 Ekim 2018 tarihinde Kemankeş Projesi Dünya Karması Finallerinde, 16 ülke arasında Malezya sporcuları Azharul Abdul Aziz ve Erina Emelina İsmail ile takım halinde birinci oldu.

Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde başlığıyla gerçekleştirilen programda film gösterimi, performans gösterisi, sergi ve kitap tanıtımının yanı sıra Idrissi School, Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü arasında Kemankeş Projesi İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokolle birlikte daha fazla kişiye ulaşılmasının yanı sıra uluslararası yarışmalara katılacak sporcular yetiştirilmesi hedefleniyor. Kemankeş Projesiyle 2019 yılında 25 ülkede Türk okçuluğu kurs ve faaliyetleri yürütülecek.