“Uluslararası Şerif Muhiddin Targan Ud Festivali”

Yazıcı-dostu sürüm

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen “Uluslararası Şerif Muhiddin Targan Ud Festivali”ne ev sahipliği yaptı.

Dünyaca ünlü ud ve çello virtüözü Şerif Muhiddin Targan’ın anısına düzenlenen festival kapsamında, Türkiye, Malezya, Singapur, Endonezya, Japonya, Burnei ve Tayland'dan sanatçı ve akademisyenleri bir araya geldi. Festival boyunca düzenlenen atölye çalışmaları, seminerler ve resitallerin yanı sıra ud sanatçısı Osman Nuri Özpekel’in, Targan'a ait olan ve Safiye Ayla tarafından kendisine emanet edilen tarihi udla icrası katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından festivale katılan ud sanatçılarının sergiledikleri sahne performanslarının yanı sıra Malezya müzelerinden temin edilerek sergilenen udlar da festivalin ilgi odağı oldu.

Etkinliğe katılan, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Doç. Dr. Merve Safa Kavakçı, yaptığı konuşmada müziğin taşıdığı barış mesajlarına dikkat çekti. Kavakçı, "Bu organizasyon Türkiye ve Malezya arasındaki iş birliğini, bilhassa kültürel alışveriş sahasında artıracaktır. Bu festival yalnızca tarihi ve İslami açıdan önemli bir figür ile ilgili olması açısından değil, aynı zamanda müziğin küresel barış mesajı ile insanlığı nasıl birleştirebileceği açısından da önemlidir." ifadelerini kullandı.

Targan'ın uddaki ustalığını, doğu ve batıyı birleştirmek için sergilediğini vurgulayan Kavakçı, sanatçının yaşadığı dönemde toplum ve kültürü bir araya getirdiğinin altını çizdi.

Kuala Lumpur YEE Müdürü Dr. Ömer Altun ise AA'ya yaptığı açıklamada, ilk kez düzenlenen bu festivale ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Festival için birçok ülkeden gelen ud sanatçıları sunumlar yaparak tecrübelerini paylaştı, ayrıca katılımcılar için sanatlarını icra ederek performans sergilediler. Festivalin Mehmet Akif Ersoy'un da çok yakın arkadaşı olan Şerif Muhiddin Targan'ı anlamak için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.