Şef Ömür Akkor, Malezya'daki Üniversite Öğrencilerine Anadolu Mutfak Tarihini Anlattı

Yazıcı-dostu sürüm

Türk mutfağı tarihi araştırmacısı da olan Şef Ömür Akkor 20 Kasım 2019 tarihinde Yönetim ve Bilim Üniversitesinde "Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu'dan Yemek Hikâyeleri" isimli bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansa MSU aşçılık bölümü öğrencilerinin yanı sıra akademisyen ve üst düzey yöneticilerin de arasında bulunduğu 500 kişi katıldı.

"Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu'dan Yemek Hikâyeleri" etkinliğinin açılış konuşmalarını Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ömer Altun ve MSU Rektörü Prof. Mohd Şükrü Ab Yajid yaptı.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Akkor, Anadolu'daki Hititlerin yemek ve mutfak konusunda çok zengin olduğunu belirterek, "Hitit tabletlerini incelediğimizde 100'ün üzerinde hamur işi yemeğinin kayıtlı olduğunu görüyoruz. Bugün dahi bizde 100'ün üzerinde hamur işinin anlatıldığı bir yemek kitabı yok." diye konuştu.

Akkor, Selçuklu ve Osmanlı döneminde ise Anadolu'da yemek kültürünün iyice geliştiğinin altını çizerek, "Osmanlı'nın bir mutfak imparatorluğu olduğunu söylersek yanlış olmaz." dedi.

Osmanlı döneminde sultan ve saray ahalisinin yemek kültürüne dair bilgiler veren Akkor, asistan şefi Alper Tuğrul Ünlütürk ile hazırladığı Osmanlı saray tatlılarından hakan helvasını (Helva-i Hakani) katılımcılara ikram etti.

Konuşmanın sonunda Akkor, üniversitenin gastronomi okuyan öğrencilerine, "Pişirdiğiniz yemeklerin bir tarihi olduğunu hatırlamalı ve mutlaka tarih çalışmalısınız." tavsiyesinde bulundu.

Şef Akkor, MSU gastronomi öğrencilerinden iki kişiye de yanında burslu staj imkânı sağlayacağını söyledi.

Etkinliğin ardından üniversitenin akademik kadrosu ve katılımcılarla fotoğraf çektiren Akkor, Malezya basınına da röportaj verdi.